2007

Fretex’ sommersjef

Av: Trine Styve Varlo

Joakim Lund selger pent brukt på Fretex i Haugesund og fersk, ubrukt kunst på Hotel Fugl Fønix i Etne.HAUGESUND: – Midt oppe i det hele forsøker jeg å forberede flytting til Oslo, sier billedkunstneren som de siste tre årene har arbeidet som lærer ved Haugaland videregående skole. Ved siden av å være en svært produktiv kunstner.

– Utstillingen i Etne heter “Return to Paradise” og er inspirert av filmskikkelser fra 1920- og 30-tallet. Narsissismen var stor på den tiden, alt skulle forskjønnes. Jeg arbeider mye med collager nå og trekker gjerne fram de ukjente stjernene for å sette mitt særpreg på dem.

Joakim Lund hentet sin kunstutdannelse i Portugal, Finland og Bergen. Nå er han reiseklar igjen: Sommerferien i år blir forhåpentligvis ei uke i hjembyen under Filmfestivalen før han bosetter seg på andre siden av fjellene for å studere pedagogikk.

– Jeg får fin respons på kunsten min, men trives også bra som lærer. Tar jeg pedagogikk, kan jeg kanskje kombinere kunst og opplæring i enda større grad, sier Lund.

Han innser imidlertid at et år på studielån sannsynligvis innebærer noe mindre champagne.

– Jeg kjenner mange kunstnere i Oslo, så jeg får sikre meg invitasjoner til flest mulig vernissasjer. Da får jeg i det minste litt hvitvin.

Champagne, den spanske varianten Cava eller portugisisk Vino verde er ellers Joakim Lunds favorittdrikke om sommeren.

– Og hva legger du på grillen?

– Selvlagete grillspidd med scampi, grønnsaker og ulike typer kjøtt. Min far er stuert og kokk så jeg har fått mange tips der.

– Sommermusikk?

– Akkurat nå hører jeg Ella Fitzgerald. Jazz er bra året rundt. I fjor gikk det i arabisk musikk, for jeg er ganske musikalsk nysgjerrig.

Sommerlitteraturen min er som regel faglitteratur. Men jeg anbefaler gjerne min venninne Mirjam Kristensens “En ettermiddag om høsten”. Særlig til folk som skal til New York…

– Ditt beste sommerminne?

– Å komme hjem til Norge i mai eller juni og oppleve at landskapet er så grønt og frodig at det formelig svir i øynene. Landskapet her har utrolig mange grønnfarger.

http://www.h-avis.no/puls/fretex-sommersjef-1.1737039

<b>Tett på:</b> En dame fra et fordums maleri har fått en viktig rolle i Joakim Lunds nye datagrafik

To kunstnere – to rom

To gode venner også, er Anna Björkman og Joakim Lund, som stiller ut sammen i Karmøy kunstforenings lokaler på Gamleskolen i Kopervik.

Av: Tekst: Trine Styve Varlo
Vi er trygge på hverandre og synes bildene våre passer sammen. Gamle kjente siden studiene ved Kunsthøyskolen i Bergen som vi avsluttet for to år siden, begge opptatt primært av form og farger. Så her er vi, sier Joakim Lund og er begeistret over Karmøy Kunstforenings nye lyse og sobre lokaler i det som er blitt et ekte kulturbygg kalt Kopervik Kulturhus

Småkaker med fyll

Anna Björkman jobber med serigrafi eller silketrykk. Hun kaller utstillingen sin “Praliner”.

– Fordi de for meg er en slags sukkertøy. Praliner er småkaker eller godis som vi sier på svensk med fyll, og jeg har lekt meg med former og et spekter syttitallsfarger her. Serigrafiet er ikke noe dyptrykk, og på avstand kan sukkertøyene til Björkman nesten minne om transparente sjablonger med silkepapir som er lagt over hverandre.

– Serigrafiet kan være stofflig selv om det er helt flatt. Jeg har tidligere jobbet med å lage tapeter, og syttitallsfargene er nok fra min barndom, mener Björkman. Hun er lett nostalgisk av seg, forteller gjerne historier, men synes likevel bildene har fått et moderne nåtidig uttrykk.

– Serigrafiet er mindre tungt å jobbe med enn dyptrykkmetodene, men når en bruker så mange farger som her må det vaskes av og belyses ulikt for å få den ønskede effekten. Tidkrevende nok, med andre ord.

Speiler

Joakim Lund jobber med datagrafikk og har kalt sin utstilling “The Mirror Conspiracy”. Han komponerer med utgangspunkt i gamle malereier eller foto av lett falmede Hollywood-skuespillerinner fra 1920–1930 årene.

– Eneste mann som har vunnet innpass er Rudolf Valentino, viser Lund. Portrettene er gitt blomstrende bakgrunner som ofte blomstrer også over ansiktene. Ulike fargeskalaer er utprøvd og datagrafikken har ofte et glossy, lett dekadent preg.

– Mye lag på lag, disse er nesten bygget opp som et serigrafi, men da på skjermen. Speilingen gir en slags kjerne i midten, og portrettenes symmetri blir tydelig. Samtidig kan det godt hende at enkelte detaljer i de to portrettene ikke er like, påpeker kunstneren.

– Ofte begynner vi med å se etter likheter, skape symmetri når vi møter mennesker. Men så etter hvert begynner forskjellene også å bli interessante for oss. I tittelen på utstillingen ligger også dette med at det speilvendte aldri blir helt rett. Vi er med andre ord ikke slik vi ser oss. I speilet, bemerker Joakim Lund.

I kveld holder han foredrag om de to grafiske teknikkene og om utstillingen i lokalene til Karmøy kunstforening.

http://www.h-avis.no/puls/to-kunstnere-to-rom-1.1728655